Resultaten 1 - 10 van 12

Vanaf 2 augustus 2022 is publicroam beschikbaar voor bezoekers van de Bibliotheek Almelo. Publicroam zorgt dat iedere bezoeker veilig en automatisch verbindt met het gastenwifi.

Hoe werkt publicroam?
Bezoekers melden zich één keer aan. Daarna gaan zij automatisch online zodra ze binnenkomen. Gebruik is gratis. Een bezoeker kan meerdere apparaten verbinden. 

Voordelen
Elke bezoeker krijgt een persoonlijke account. Dit zorgt ervoor dat de wifi-verbinding optimaal is beveiligd. Bovendien kun je daarmee óók automatisch verbinden met alle andere aangesloten wifi-netwerken. Dat zijn er inmiddels meer dan 500 in Nederland.

Privacy gewaarborgd
De data die nodig is om bezoekers te verbinden wordt alleen gebruikt om de dienst zo goed mogelijk aan te bieden. Dus geen advertenties of gebruikersprofielen.

Communicatie en ondersteuning
Via bordjes en flyers worden bezoekers gewezen op publicroam. Bekijk alvast de flyer met instructie.Voor vragen kunnen zij terecht op https://publicroam.nl of contact opnemen met de telefonische helpdesk van publicroam via 030 – 307 44 99.

Hulp nodig?
Kom je er niet meteen uit? Vraag gerust een medewerker om even mee te helpen.

Jezelf redden op de computer, tablet of smartphone. Dat is niet altijd vanzelfsprekend voor iedereen. De maatschappij vraagt steeds meer digitale vaardigheden van ons. Bibliotheken in Overijssel zetten zich er op verschillende manieren voor in dat iedereen volwaardig mee kan doen. Dat resulteert onder andere in een nieuwe zevendelige tv-serie genaamd ‘Klik ‘m aan’. ‘Klik ‘m aan’ stimuleert inwoners van Overijssel op een laagdrempelige manier om aan te haken bij de digitale samenleving. De eerste aflevering is vanaf donderdag 13 januari te zien op RTV Oost om 17.30 uur.

In ‘Klik ‘m aan’ gaat presentator Daniel Godinho Veiga in gesprek met mensen over hun digitale kennis. Verschillende onderwerpen worden op een laagdrempelige manier behandeld. Hoe werkt een tablet of een computer, wat kun je met WhatsApp en hoe maak je een digitaal foto-album?

Ook is er aandacht voor digitale zorg van specialist of huisarts, inloggen met DigiD en wordt uitgelegd hoe je je veilig op het internet kunt begeven. Daniel volgt mensen die niet langer aan de zijlijn willen blijven staan, maar zich willen redden op de computer en smartphone. Zij willen bijvoorbeeld FaceTimen met kleinkinderen, een cadeautje online kopen, online bankieren. Diverse bibliotheken in Overijssel werkten mee aan de totstandkoming van de afleveringen.

Meer informatie over de uitzendingen en de tijdstippen van ‘Klik ‘m aan’ vind je op www.rtvoost.nl/klikaan

Binnenkort krijgen 3 miljoen Nederlanders vanaf 60 jaar en ouder een uitnodiging om een afspraak te maken voor een extra coronavaccinatie, de boosterprik. Vanaf het moment dat uw geboortejaar aan de beurt is kunt u online een prikafspraak maken. U krijgt hiervoor een brief. Een afspraak maken kan dan ook telefonisch, maar online, met DigiD heeft de voorkeur. Om u hierop voor te bereiden is er een demo met uitleg beschikbaar. Hier leggen we stap-voor-stap uit hoe dit werkt. De online uitleg is te vinden op uitlegprikafspraak.nl

Vindt u het toch lastig om zelf een afspraak te maken? Bij de bibliotheek helpen we u verder. Kom naar het Informatiepunt Digitale Overheid in het souterrain van de bibliotheek. Het Informatiepunt Digitale Overheid is geopend op donderdag van 10.30 – 12.00 uur.

Bibliotheek Almelo is op zoek naar vrijwilligers voor de VoorleesExpress.

Er is vraag naar voorlezers en ook naar coördinatoren die de gezinnen en voorlezers ondersteunen. De VoorleesExpress is een project waarbij vrijwilligers het voorleesritueel introduceren bij gezinnen met kinderen van 4 t/m 8 jaar.

Ieder gezin wordt gekoppeld aan een voorlezer. Deze vrijwilliger leest gedurende een half jaar één uur per week voor, afwisselend in de bibliotheek en bij het gezin thuis. Op deze manier wordt het leesplezier vergroot en de taalontwikkeling van de kinderen gestimuleerd.

Bovendien krijgen de ouders handvatten om het voorlezen een vaste plek te geven in het gezin. De voorlezers worden ondersteund door de bibliotheek in onder andere interactief voorlezen.

VoorleesExpress Almelo is eind 2013 met vijf gezinnen van start gegaan.

Dit aantal is inmiddels in de loop der jaren naar ruim 30 per jaar uitgebreid. Bibliotheek Almelo is nu op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die 20 weken een uur per week willen voorlezen en naar coördinatoren die deze voorlezers begeleiden.

Ben je

  • enthousiast
  • flexibel
  • digitaal vaardig
  • communicatief vaardig

En heb je affiniteit met voorlezen aan de jongste kinderen van het basisonderwijs? Meld je dan aan bij Judith Boere Meer informatie is te vinden op voorleesexpress.nl

In Almelo hebben 21 scholen meegedaan met de Voorleeswedstrijd. Door Corona kon het dit jaar helaas niet live en daarom zijn er filmpjes ingestuurd waar de leerlingen voorlezen.

Programma Jazz at the Bieb 2021 - 2022.

Door de Coronacrisis gaan de concerten van Jazz at the bieb op 7 februari en 7 maart 2021 niet door.Het programma voor 2021 - 2022 ziet er als volgt uit:

Zondag 3 oktober 2021 15.00 uur: Pianoconcert Blues To Bop, vocals van Sem Tanate
Geschiedenis van blues, spiritual, hot jazz, swing en bebop en mix van jazz en folk. Projectie van ( reis - ) foto's van Johan Bijkerk bij zijn composities over Twente, Noordjemen, Venetië, Terschelling, Portugal, Argentinië en Cuba.

Zondag 7 november 2021 15.00 uur: Première van Johan's Jazz Symphony
The Colors Of Jazz ( 2020 ), door Bijkerk's Band en gasten: Sem Tanate, Bert Kuipers- vocal, Jan Wessels- trompet, Antoon Aukes, Jan ter Maat- drums.

Zondag 6 februari 2022 15.00 uur: Now They Call It Swing!
Repertoire van Billie Holiday, Ella Fitzgerald, Duke Ellington, Fats Waller, Nat King Cole. Trio Johan Bijkerk: featuring Raymond Nijenhuis- gitaar. Vocals van Sem Tanate en Erik Wind.

Zondag 6 maart 2022 15.00 uur: Johan' s Birthday Party!
Johan duikt in zijn archief van jazz- arrangementen (1970 - 2020) Surprise! Bijkerk's Band en gasten !

Zondag 2 oktober 2022 15.00 uur: Mix van jazz en folk met muziek over China, Japan, de Molukken en Turkije. Bijkerk´s Band met vocals van Sem Tanate en Yesim Saltik. Traditionele folk - stijlen worden verweven met jazz.

Zondag 6 november 2022 15.00 uur: Twente In Jazz. Composities van Johan Bijkerk van de Almelo Suite, Twente Suite en recent werk over zijn, uiteindelijke, ontdekking van het Springendal.
Een openbaring voor Johan en zijn vrouw Gertie. Sinds juni 2020 komen ze daar wekelijks. Ze vinden hier inspiratie voor nieuw werk.

Gertie maakt kunstwerken en Johan schrijft composities voor vocalisten en musici.

Het motto blijft uiteraard - op naar nieuwe avonturen!

Pianist Johan Bijkerk, bestuurslid van de Stichting Twentse Cultuur Projecten!

Belastingaangifte doen, uitkering aanvragen of je verhuizing doorgeven. Steeds meer zaken regel je via internet. Hier vind je uitleg hoe je deze en andere zaken doet. Ook als je hiervoor een DigiD nodig hebt. Ga naar de website digisterker doen

Informatie: Henri Schoemaker

Ons complete cursusaanbod overzichtelijk in onze nieuwe brochure. Bekijk de brochure of haal hem op in de Bibliotheek!


Uw boeken bijna thuisbezorgd!

Houdt u van lezen maar is de Bibliotheek te ver weg of lastig om er te komen? Bibliotheek Almelo maakt het u makkelijk: afhaalpunten!

Op verschillende locaties kunt u boeken afhalen en / of inleveren. Reserveren vanuit huis op elk moment van de dag en de boeken worden zo spoedig mogelijk bezorgd op de door u gekozen locatie.