Agenda | Wat is er in de Bibliotheek te doen?

Het Emotionele DNA: Hoe gevoelens ons DNA besturen Humanistisch café met Prof Dr Pierre Capel

Het Emotionele DNA: Hoe gevoelens ons DNA besturen Humanistisch café met Prof Dr Pierre Capel

De afgelopen periode is voor velen vaak gedomineerd door gevoelens van onzekerheid, angst en eenzaamheid. Kunnen dergelijke gevoelens een invloed hebben op onze gezondheid? Wanneer we het over onze gevoelens hebben, kunnen we ze meestal precies omschrijven. Maar hoe ze ontstaan, waar ze vandaan komen en, nog belangrijker, wat ze allemaal met ons doen, weten we vaak niet.

Ze dwarrelen als een soort mist door ons hele lijf. Het wordt echter steeds duidelijker dat gevoelens verbonden zijn aan keiharde biochemie. Ieder gevoel, zowel positieve als negatieve, werkt direct in op het gebruik van ons DNA. Dit proces begint in de hersenen en via een reeks hormonen en DNA bindende factoren worden honderden genen op ons DNA aan- of uitgeschakeld. Via dit mechanisme beïnvloedden gevoelens o.a. ons metabolisme, slaapcyclus, vruchtbaarheid, maar ook het afweer systeem. Helaas is het nog te weinig bekend dat psychische- of sociaal economische klachten op dezelfde manier ontstekingsreacties kunnen activeren als virussen of bacteriën. Hierdoor worden velen, met de diagnose “tussen de oren”, het bos in worden gestuurd terwijl het een gewone chronische ontsteking is, met alle bijbehorende vormen van malaise tot en met depressie toe. In deze lezing zal worden ingegaan hoe gevoelens ontstaan en hoe zij, via het gebruik van ons DNA, een directe invloed hebben op het verloop van ziekten en zelfs onze levensduur.

Het Humanistisch Verbond, afdeling Noordoost Overijssel organiseert op een aantal zaterdagmiddagen een denkerscafé. Iedereen is welkom om te luisteren, mee te praten, te denken en anders te denken. Prof. Dr. Pierre Capel is Gewoon hoogleraar Besmettingsleer, in het bijzonder de experimentele immunologie. Wees welkom!

Datum zaterdag 3 juni 2023
Tijd 14:30 uur
Waar Theaterzaal de Evenaar
Voor wie Volwassenen (18+)
Prijs Toegang gratis.